practice

Public Service Commission Computer Operator Examination Question-2070

लोक सेवा आयोगद्वारा मिति २०७०।०१।२८ गते संचालित कम्प्यूटर अपरेटर पदको लिखित परीक्षाको प्रश्नपत्र

लोक सेवा आयोग

राजपत्र अनंकित प्रथम श्रेणी, विविध सेवा, कम्प्यूटर अपरेटर पदको प्रतियोगितात्मक लिखित परीक्षा

२०७०।०१।२८

Key: (A)   समयः ४५ मिनेट

उत्तरपुस्तिकामा प्रश्नपत्रको Key अनिवार्य रुपले उल्लेख गर्नुपर्नेछ । उल्लेख नगरेमा उत्तरपुस्तिका रद्द हुनेछ । साथै परीक्षामा क्याल्कुलेटर प्रयोग गर्न पाइने छैन ।

वस्तुगत बहुउत्तर (५०×=५० अंक)

1. A small or intelligent device is so called because it contains within it a

A. computer

B. microcomputer

C. programmable

D. sensor

2. Each IP packet must contain

A. only source address

B. only destination address

C. source and destination address

D. source or destination address

3. The two basic types of record access methods are

A. sequential and random

B. sequential and indexed

C. direct and immediate

D. online and real time

4. Which of the following memories needs refresh

A. SRAM

B. DRAM

C. ROM

D. All of above

5. First Generation computers used to have processing speed in

A. microsecond

B. millisecond

C. nanosecond

D. picosecond

6. USB stands for

A. unique serial bus

B. unique save data

C. universal serial bus

D. ultra serial bus

7. Which of the following is an example of operating system

A. DOS

B. OS/2

C. Unix

D. All of Above

8. Which one is not an output device?

A. printer

B. keyboard

C. monitor

D. none of above

9. Which of the following looses its contents when the computer is turned off?

A. RAM

B. ROM

C. PROM

D. All of above

10. CPU consists of

A. ALU

B. CU

C. MU

D. All of above

11. What is the main objective of IT Policy 2000?

A. to increase employment

B. to build knowledge based society

C. to established knowledge based indistry

D. all of the above

12. Which of the following is network topology?

A. BUS

B. Star

C. both of above

D. none of above

13. WAN stands for

A. widely accessible network

B. wide area network

C. wire & network

D. wire Accessible Network

14. FAT and NTFS in Windows is type of

A. disk tool

B. storage format

C. internal windows command

D. utilities

15. The principle of locality of reference justifies the use of

A. virtual memory

B. interrupts

C. main memory

D. cache memory

16. Multi-tasking and multi-threading is used in

A. windows XP

B. windows 2000

C. linux

D. all of above

17. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is

A. on-line thesaurus

B. multi-programming

C. over lapped processing

D. outline Processor

18. While booting how many types of system files will load into RAM?

A. 2

B. 3

C. 4

D. 1

19. Which menu you have to click if you want to print a document?

A. edit

B. format

C. file

D. view

20. Which one of the following is short-cut key of cut?

A. ctrl+x

B. ctrl+v

C. alt+x

D. ctrl+c

21. Alignment can be found inside the

A. font

B. background

C. paragraph

D. page Setup

22. From where do you install font?

A. font icon of control panel

B. font option of format menu

C. options submenu of tools menu

D. none of the above

23. Which one is not found in Edit menu?

A. find

B. copy

C. replace

D. print

24. To change case, which menu you have to click?

A. file

B. edit

C. view

D. format

25. What is the file extension of MS Word document?

A. dot

B. doc

C. dom

D. txt

26. What is the shortcut key for thesaurus

A. F7

B. shift+F7

C. ctrl+T

D. alt+T

27. Electronic spreadsheet is also known as:

A. data processor

B. word processor

C. presentation package

D. none of above

28. The contents of a cell may also be edited by pressing:

A. F1

B. F2

C. F3

D. F4

29. Which one of the following is the extension of Excel?

A. exl

B. xcl

C. xls

D. exe

30.  In order to add comment in cell one can use following steps:

A. edit>>comment

B. comment>>edit

C. insert>>comment

D. comment>>insert

31. Type of data in a cell of a worksheet can be of:

A. label

B. value

C. formula

D. all of above

32. What do you use to create a chart?

A. chart Wizard on toolbar

B. insert à chart on menu bar

C. insert à Diagram on menu bar

D. both A & B

33. Multiple calculation can be made in a single formula by using:

A. complex formula

B. array formula

C. composite formula

D. all of the above

34. How do you protect your Excel sheet?

A. tool>>option>>password

B. tool>>protection>>protect Sheet>>password

C. both A & B

D. none of the above

35. Which of the following is not a database application?

A. excel

B. access

C. my SQL

D. oracle

36. A row in a table is also known as:

A. a record

B. a field

C. a data type

D. none of the above

37. Which of the following best describes a query?

A. a query enables people to enter or view data in your database easily

B. a query summarizes of prints data

C. a query retrieves data that satisfies conditions that you set

D. all of the above

38. The query “SELECT * FROM employee” returns:

A. all rows from table employee

B. all rows from table employee where ‘*’character is present

C. all rows from employee starting from ‘*’

D. none of the above

39. Instructions and memory are

A. character code

B. binary codes

C. binary word

D. all of these

40. In MS Access …… presents data in a way similar to an excel spreadsheet:

A. database view

B. design view

C. print preview

D. layout preview

41. A field that uniquely identifies a record is called a:

A. main field

B. header

C. key field

D. none of above

42. ….…. is used to speed up data retrieval:

A. indexing

B. speeding

C. referencing

D. listing

43. A ……. Is the readymade styles that can be used for presentation in MS PowerPoint:

A. auto style

B. wizard

C. pre-format

D. template

44. To enter speaker’s comments one has to be in which view:

A. normal

B. slide sorter

C. slide show

D. note page view

45. To use the same fonts & bullet styles on all your text slides you can:

A. set them on the slide master

B. set them on the title master

C. set them in the auto-content wizard

D. select all of the slides thumbnails & use the formatting toolbar to set the fonts & bullets

46. The effect that looks like the new slide is pushing the old one off the screen is an example of a:

A. slide animation

B. slide transition

C. slide presentation

D. all of the above

47. The MS PowerPoint save PowerPoint file as following extension

A. .ptt

B. .ppt

C. .ppp

D. .ptp

48. What is the full form of ‘WWW’ in ‘WWW.gmail.com’

A. world wide web

B. world wide writing

C. whole world web

D. wild wild wet

49. What is the correct tag to add a hyperlink in html page?

A. < a href=’Target’ > link text < /a >

B. < link src=’Source’ > link text

C. < a scr=’Target’ > link text < /a >

D. < a name=’Target’ > link text < /a >

50. To draw a horizontal line in html we use:

A. < +r >

B. < hr >

C. < HL >

D. < lh >

::The End::

20 comments

  1. Key “A”
    Question no.16 option “A” is the correct answer because Option “B”, or “C” is nit operating system. Look a carryfully in question paper Option (b)window 2000, not Windows 2000, and Option (C) Linus is not opearating sustem , but Linux is o/s.

    • Thanks for your suggestion.
      But I think that is just typing mistake and as far as I know Linux is not an operating system itself, it is just an OS Kernel, based on which OS are developed. Red Hat, Ubuntu, Fedora, Android are the Linux based OS which uses Linux Kernel.

    • Gyanu says:

      Qn 16 is wrong and ans also wrong….there is no linux in option c … there is linus

  2. Biplab says:

    27. Electronic spreadsheet is also known as:

    A. data processor

    B. word processor

    C. presentation package

    D. none of above

    please sir answer this question with explain. i think ‘data processor’ is correct answer .

  3. Dhruba says:

    I think it is none of the above.

  4. shankar says:

    I am new to this site. please tell me its rules and regulation. And How i can send the answers.
    thanks

  5. Nani Maharjan says:

    Question no. 17..is Multiprogramming or over lapped processing

    • The answer is actually Multiprogramming, overlapping is a different approach which allows overlapping execution of multiple instructions in the same pipeline, but PSC might took Overlappingas right answer.

  6. Please sir i am a new so that sir please information

  7. Please sir give me information how to solve answer sheet and how many days you solve psc questions sir

  8. information sri psc. questions

  9. I m New but I will trying sir plz send me your feed back
    This Questions answers is –
    1.d
    2.d
    3.a
    4.b
    5.a
    6.d
    7.d
    8.b
    9.a
    10.d
    11.d
    12.c
    13.b
    14.b
    15.
    16.d
    17.a
    18.
    19.c
    20.a
    21.a
    22.a
    23.d
    24.b
    25.b
    26.a
    27.c
    28.b
    29.c
    30.c
    31.d
    32.d
    33.b
    34.b
    35.a
    36.a
    37.c
    38.b
    39.b
    40.a
    41.c
    42.d
    43.d
    44.c
    45.a
    46.a
    47.b
    48.a
    49.d
    50.c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

*