practice

PSC Computer Operator Model Question-7

नमूना प्रश्न-

लोक सेवा आयोगको पाठ्यक्रममा आधारित

नेपाल विविध सेवाराजपत्रअनंकित प्रथम श्रेणी कम्प्युटर अपरेटर/डाटा इन्ट्रि सुपरभाइजर पदको

प्रतियोगितात्मक लिखित परीक्षा २०७०

विषयः सेवा सम्बन्धी  पूर्णाङ्कः५०

समयः ४५ मि.                                                                                                                         की : A

1)   ___runs on computer hardware and serve as platform for other software to run on

a) Operating System

b) Application Software

c) System Software

d) All

2) ____ transforms one interface into another interface

a) Program

b) Software

c) Data

d) None

3) ________ interface consists of things like program counter, registers, interrupts and terminals

a) Hardware

b) Software

c) Data

d) None

4) ____ is used in operating system to separate mechanism from policy

a) Single level implementation

b) Two level implementation

c) Multi level implementation

d) None

5) What is the name of the series of Laptop computers manufactured by IBM called?

a) LapPad

b) ThinkPad

c) Aptiva

d) Notepad

6)  Outlook Express is a ___

a) E-Mail Client

b) Scheduler

c) Address Book

d) All of the above

7)  Which was the last version of MSDOS that was released separately?

a) 5.0

b) 6.0

c) 6.11

d) 6.22

8) What is the name of the batch file that is automatically run when MSDOS is booted?

a) RUN.BAT

b) CONFIG.SYS

c) CONFIG.BAT

d) AUTORUN.BAT

9)  switch should be used in the DIR command to view files in all directories?

a) /P

b) /W

c) /S

d) /L

10)  Which of the following is not a logic gate?

a) AND

b) OR

c) NOT

d) XAND

11)   Which of the following is not a valid size of a Floppy Disk?

a) 8″

b) 5 1/4″

c) 3 1/2″

d) 5 1/2″

12)  Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?

a)  2

b)  10

c)   16

d)  32

13)  which of the following is decimal number of 1010101

a)  64

b)  32

c)   75

d)  85

14)  Which command in DOS can be used to recover accidentally deleted files?

a)  UNDELETE

b)  DELETE /CANCEL

c)   RESTORE

d)  RECOVER

15)   Which tag is used to create body text in HTML?

a)    <HEAD>

b)    <TEXT>

c)    <TITLE>

d)    <BODY>

16)  What does the .com domain represents?

a)   Education domain

b)   Commercial domain

c)   Network

d)   None of the above

17)   Outlook Express is a _________

a)  E-Mail Client

b)  Browser

c)   Search Engine

d)  None of the above

18)   Which of the following file format supports in Windows 7?
A)   NTFS
B)   BSD
C)   EXT
D)   All of the above

19)   The Primary job of the operating system is
A)   Manage Commands
B)   Manage Users
C)   Manage Programs
D)   Manage Resources

20) Which of the following have the fastest access time?

a)  Semiconductor Memories

b)  Magnetic Disks

c)   Magnetic Tapes

d)  Compact Disks

21)  DMA stands for ____

a)  Direct Memory Access

b)  Distinct Memory Access

c)   Direct Module Access

d)  Direct Memory Allocation

22) Which of the following program is not a utility?

a)  Debugger

b)  Editor

c)   Spooler

d)  All of the above

23)  Which of the following companies developed MS Office 2000?

a) Microsoft

b) Novell

c) Corel

d) Lotus

24)  Which of the following is not a part of a standard office suite?

a) Word Processor

b) Data base

c) Image Editor

d) File Manager

25)  Which of the following is the Word Processor in MS Office?

a) Word Star

b) Word Pad

c) Word

d) Word Perfect

26)  MS Word allows creation of ___ type of documents by default?

a) .DOC

b) .WPF

c) .TXT

d) .DOT

27)  Which of the following is not a special program in MS Office?

a) Office Art

b) Clip Art

c) Word Art

d) Paint Art

28)  Which type of files cannot be navigated using ClipArt browser?

a) AVI

b) BMP

c) WAV

d) MP3

29)  ____ is an animated character that gives help in MSOffice?

a) Office Worker

b) Comic Assistant

c) Office Assistant

d) None of these

30)  MS Office provides help in many ways. Which of these are more closer to the answer?

a) What’s This

b) Office Assistant

c) Help Menu

d) All of the above

31)  Which input device cannot be used to work in MSOffice?

a) Scanner

b) Light Pen

c) Mouse

d) Joy Stick

32)  Which menu in MSWord can be used to change character size & typeface?

a) View

b) Tools

c) Format

d) Data

33)   A function inside another function is called _______
A. Nested function
B. Round function
C. Sum function
D. Text function

34)    Which of the following is not an underline option in the format cells dialog box?
A. Double
B. Single Accounting
C. Double Accounting
D. Single Engineering

35)   Formulas in Excel start with
A.   %
B.   =
C.   +
D.   -

36)   The default header for a worksheet is
A. Username
B. Date and Time
C. Sheet tab Name
D. None

37)   Which of the following is not an option of the spelling dialog box?
A. Ignore
B. Ignore all
C. Edit
D. Change

38)   Which of the following methods will not enter data in a cell?
A. Pressing the Esc key
B. Pressing an arrow key
C. Pressing the tab key
D. Clicking the enter button to the formula bar

39)   The cell reference for cell range of G2 to M12 is _______
A.   G2.M12
B.   G2;M12
C.   G2:M12
D.   G2-M12

40)   What is the keyboard shortcut for creating a chart from the selected cell range?
A.   F2
B.   F4
C.   F8
D.   F11

41)   The Software which contains rows and columns is called ______
A. Database
B. Drawing
C. Spreadsheet
D. Word processing

42)    You can group noncontiguous worksheets with
A. The alt+enter key
B. The ctrl key and mouse
C. The shift key and the mouse
D. The group button on the standard toolbar

43) Which type of field is incremented automatically?

a)  Auto Elevate

b)  AutoNumber

c)    Auto Increment

d)  Auto Value

44)   What is the full form of SQL?

a)  A. Sophisticated Question List

b)  Structured Question List

c)   Structured Query Language

d)  Small Query Length

45)  Which tool is used to generate printout of a table’s structure?

a)    Analyzer

b)   Designer

c)   Documenter

d)  Generator

46)   The boxes that are displayed to indicate that the text, pictures or objects are placed in it is called

a)   Placeholder

b)   AutoText

c)   Text box

d)  Word Art

47)   Which of the following is an example for Automatic Text formatting

a)   Underlining Hyperlink

b)   Adjusting extra space

c)   Replacing two –‘s with an em hyphen

d)  All of the above

48)   Which type of fonts are best suite for titles and headlines

a)   Serif Fonts

b)   Sans Serif Fonts

c)   Text Fonts

d)  Picture Fonts

49)   Power Point can display data from which of the following add-in software of MS Office?

a)   Equation Editor

b)   Organization Chart

c)   Photo Album

d)  All of these

50)   The arrangement of elements such as Title and subtitle text, pictures, tables etc. is called

a)   Layout

b)   Presentation

c)   Design

d)  Scheme

Prepared By:

Prakash Timalsina

Email: megalight_tim@yahoo.com

Mob: +977-9849-639704

Answers of Model Question-7 :

1. A, 2. C, 3. A, 4. B, 5. B, 6. D, 7. D, 8. D, 9. C, 10. D

11. D, 12. A, 13. D, 14. A, 15. D, 16. B, 17. A, 18. A, 19. D, 20. A

21. A, 22. C, 23. A, 24. D, 25. C, 26. A, 27. D, 28. D, 28. D, 29. C, 30. D,

31. D, 32. C, 33. A, 34. D, 35. B, 36. D, 37. C, 38. A, 39. C, 40. D,

41. C, 42.B, 43. B, 44. C, 45. C, 46. A, 47. D, 48. B, 49. D, 50. A

Wish u all the best for your EXAMINATION!!!.

21 comments

  1. Dilipkumar Shah says:

    Plz Send me answer of the set

  2. Hari chandra Gautam says:

    please send me answer key to check with my answer…..

  3. SAHADEV says:

    Answer sheet

  4. Suresh says:

    plz send me answer sheet

  5. rijal says:

    Sir I think tha following questions’ answers are wrong, please suggest me whether they are right or not?
    2) ____ transforms one interface into another interface
    a) Program
    b) Software
    c) Data
    d) None
    50) The arrangement of elements such as Title and subtitle text, pictures, tables etc. is called
    a) Layout
    b) Presentation
    c) Design
    d) Scheme
    8) What is the name of the batch file that is automatically run when MSDOS is booted?
    a) RUN.BAT
    b) CONFIG.SYS
    c) CONFIG.BAT
    d) AUTORUN.BAT

  6. shyam says:

    please send me answer key for check….

  7. rajesh chaudhary says:

    i need answer sheet ……..

  8. Thanks for your help..

  9. Bikram Kunwar says:

    plz send answer sheet

  10. dell webcam says:

    I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information.

  11. pradip nigam says:

    PLZ SEND THIS SET ANSWERS

  12. Manoj says:

    please send me answer key for check….

  13. Dinesh Kumar Swar says:

    We learn many thing from this hint.

  14. Pritam Yadav says:

    Hi,
    Don’t mind it, Please write correct answer if u have no any idea then leave that question and which answer on u are sure that only tell us.. Thanks!

  15. bhim rawat says:

    help us many students

  16. bhim rawat says:

    We want correct answer and question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

*