PSC Computer Operator Model Question-4

नमूना प्रश्न-

लोक सेवा आयोगको पाठ्यक्रममा आधारित

नेपाल विविध सेवा, राजपत्रअनंकित प्रथम श्रेणी कम्प्युटर अपरेटर/डाटा इन्ट्रि सुपरभाइजर पदको प्रतियोगितात्मक लिखित परीक्षा २०७०

विषयः सेवा सम्बन्धी                                                                                              पूर्णाङ्कः५०

समयः ४५ मि.                                                                                                         की : D

 

1. Which of the following is used to create HTML document?

A. Notepad

B. MS FrontPage

C. MS Word

D. All of the above

2. …………… tag does not have closing tag.

A. <hr>

B. <dr>

C. <b>

D. <p>

3. Which HTML tag is used to creation of sequential list of items? (i.e. numbering list)

A. DL

B. UL

C. OL

D. SL

4. Mail merge terminology used in MS word for all of the following except

A. Create letters

B. Create forms

C. Create envelopes

D. Create directories

5. Which short cut key is used for changing selected text as small capitalize letter in Ms Word?

A. Ctrl + A

B. Ctrl + Shift + A

C. Ctrl + Shift + K

D. Ctrl + K

6. Which page layout is invalid for MS word?

A. Outline view

B. Normal View

C. Web layout view

D. Reading layout view

7. If you perform a task repeatedly in Microsoft Word, you can automate the task by using……….

A. macro

B. auto text

C. auto format

D. clipboard

8. The area in the top and bottom margins of each page in a document; which often contain page numbers, chapter titles, dates, and author names.

A. Margin & gutter margin

B. Footnotes & endnotes

C. Headers and footers

D. Heading & outline

9. Which is valid page number position?

A. left

B. bottom

C. center

D. All of the above

10. Used to create to illustrate hierarchical relationships, such as department managers and employees within a company.

A. Diagram

B. Pyramid Diagram

C. Radial Diagram

D. Organizational Chart

11. Paragraph formatting in which the second and subsequent lines of a paragraph are indented more than the first line is termed as

A. hanging indent

B. left indent

C. right indent

D. indentation

12. Which combination key provides a list of synonyms for the text you look up?

A. F7

B. Ctrl + F7

C. Shift + F7

D. Alt + F7

13. Which type of date & time display when inserting date or time in MS word?

A. System Time only

B. System Date only

C. Local Computer date & time

D. All of the above

14. The ASCII code of “0″ (zero) is :

A. 00110000

B. 30H

C. 48D

D. All of the above

15. What is the main goal of IT Policy 2010?

A. Social & Financial Development

B. Increase employment through Information Technology

C. Poverty Alleviation

D. All of the above

16. Members of Information Technology Tribunal is……..….

A. 3

B. 5

C. 7

D. None of above

17. Which technology is oldest one?

A. IC

B. ULSI

C. difference engine

D. VLSI

18. Which of the followings is used to have unauthorized access to computer automatically?

A. Virus

B. Password

C. Proxy Server

D. Antivirus

19.  The OR operation of 10011 and 01010 is:

A. 00010

B. 11011

C. 00001

D. 00100

20. Which of the following language processor can translating source code to machine readable code?

A. Complier

B. Interpreter

C. Assembler

D. Translator

21. Which one is odd terminology?

A. audio

B. text

C. video

D. picture

22. Which of the following is not related with computer network?

A. satellite

B. microwave system

C. Interface

D. None of the above

23. Which memory is essentially empty?

A. ROM

B. EAPROM

C. CD ROM

D. DRAM

24. Abbreviation of DDR is:

A. Dynamic Data Rate

B. Double Data Rate

C. Disk Data Rate

D. Display Data Rate

25. Which is fastest?

A. Optical Disk

B. Hard Disk

C. Rom

D. Magnetic Tape

26. Who invented the fundamental communication protocols (like: TCP/IP or TCP) at the heart of the Internet.

A. Bob Kahn

B. Tim Berners Lee

C. Vinton G. Cerf

D. All of the above

27.  Which is not communication transmission media?

A. Satellite

B. Coaxial Cable

C. Radio Wave

D. Modem

28. Which of the following character is invalid for file name?

A. ?

B. #

C. $

D. All of the above

29. Which of the following is not the function of OS?

A. Activate the system

B. Spell checking

C. Interrupt handling

D. Event Logging

30. Which is an external command?

A. Exit

B. Chdir

C. Xcopy

D. Verify

31. Which of the following help you to manage headset in your computer?

A. Device

B. Sound

C. Speech Recognition

D. System

32. How do you create a new folder within a folder or drive?

A. Ctrl + Shift + N

B. Ctrl + N

C. Alt + N

D. Alt + Shift + N

33. Which is not database object?

A. Page

B. Macro

C. From

D. None

34. A control used on a form, report, or data access page to display or modify data from a table, query, or SQL statement.

A. unbound control

B. bound control

C. control

D. primary key

35. An Access database object that prints information that is formatted and organized according to your specifications.

A. Report

B. Query

C. Module

D. Table

36. A tool of MS Access database which; an association that is established between common fields (columns) in two tables is termed as…………………..

A. Primary Key

B. Key Field

C. Relationship

D. Reference

37. Which of the following keywords belongs to DML?

A. Update

B. Insert

C. Select

D. All of the above

38. Which font effect could not apply for presentation content?

A. Underline

B. Strikethrough

C. Offset Superscript

D. Superscript

39. Custom animation includes………….

A. Entrance

B. Motion path

C. Exit

D. All of the above

40. In Presentation, F5 does all of the following operation except…………

A. View show

B. Slide show

C. Continue presentation

D. Run presentation

41. What is the output if a cell containing a number 8921.10 is formatted to ‘#,##0′ number format?

a. 8921

b. 8,921

c. 8,921.1

d. 8,921.10

42. Which worksheet function can multiplies all the numbers given as arguments and return the value

A. multi()

B. product()

C. mmult()

D. *

43. MS excel tools which process of changing the values in cells to see how those changes affect the outcome of formulas on the worksheet.

A. Goal Seek

B. Scenario

C. What-If Analysis

D. Data Table

44. Which excel diagram is used to compare values across the categories?

A. Bar Chart

B. Column Chart

C. Pie Chart

D. Line Chart

45. Which underline style cannot use in worksheet?

A. Double underline

B. Single Accounting

C. Accounting underline

D. Single underline

46. What is the shortcut key to create new list?

A. Ctrl + L

B. Ctrl + 9

C. Ctrl + M

D. Alt + F8

47. Which of the following is not provided by formatting toolbar in MS excel?

A. Comma style

B. Font style

C. Currency style

D. Percent style

48. A quick and easy way to find and work with a subset of data in a range; displays only the rows that meet the criteria you specify for a column.

A. Consolidate

B. Sub total

C. Sort

D. Filter

49. Which of the following device do not used in spreadsheet application?

A. Screen

B. Pen drive

C. Keyboard

D. Fax

50. Which is not cell and range reference style?

A. 3D Reference

B. R1C1 Reference

C. Fixed Reference

D. A1 Reference

*Best of Luck*

Prepared By: Phanindra Rai,

E-mail: phan2s.r@gmail.com

Answer of Model Question-4
1. D
2. A
3. C
4. B
5. C
6. D
7. A
8. C
9. B
10. d
11. a
12. c
13. d
14. d
15. c
16. a
17. c
18. a
19. b
20. d
21. b
22. c
23. d
24. b
25. c
26. c
27. d
28. a
29. b
30. c
31. b
32. a
33. c
34. b
35. a
36. c
37. d
38. b
39. d
40. c
41. b
42. b
43. c
44. b
45. c
46. a
47. b
48. d
49. a
50. c
 

13 comments

  1. thans and please send me such types of model questions in my mail.
    by

  2. Hari chandra Gautam says:

    sir, plz send me answer key..

  3. Raju says:

    sir, send me answersheet plz.

  4. Hari Sharan Lamichhane says:

    nice composed questions,thanks in advanced.
    dear sir i need the anwer key so please send me recently before our exam Thank you.
    humble064@gmail.com

  5. surendra says:

    Please send me answer key.

  6. Gita says:

    plz, send answer key

  7. Madan says:

    Sir please sent me answer key . thank you

  8. Ram chandra says:

    send me answer sheet

  9. samjhauta tandukar says:

    plz send me answer sheet

  10. Deepak Timalsina says:

    Thank you very much for model question. pls send me the answer sheet of all model questions if possible.

  11. vibhu says:

    give more

  12. yakendra says:

    Send me this type of question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

*